logo
Amsterdamseweg 73 | 1182 GP | Amstelveen T: 020-6478559 | E: contact@ah-linden.nl

Foodprijzen stijgen harder dan algemene inflatie

Geplaatst op 8 June 2017 om 11:26 door Jeroen Smit

2660 keer gelezen

Prijzen van voeding, alcohol en tabak zijn in mei met 2,1 procent gestegen. Dat is aanzienlijk hoger dan het algemene inflatiecijfer van 1,1 procent.

Dit blijkt uit vanmorgen door het Centraal Bureau voor de Statistiek naar buiten gebrachte cijfers. In maart 2017 bedroeg de toename van de prijzen van voeding, alcohol en tabak nog 1,7 procent, terwijl het verschil tussen april 2016 en april 2017 uitkwam op 1,5 procent. Daarmee is dus sprake van een flinke toename van de foodinflatie. Dit is in tegenspraak met het algemene inflatiecijfer dat juist daalde van 1,6 procent in april naar 1,1 procent in mei.

Snelste prijsstijging sinds 2013
Een terugkerende constatering van het CBS is dat de prijzen van voeding, tabak en alcohol relatief sterk worden beïnvloed door overheidsbeleid. Met een foodinflatie boven de 2 procent is sprake van de snelste prijsstijging sinds 2013, zo blijkt uit het overzicht van het CBS. Wel werd ook al in februari een inflatie voor deze groep producten van 2 procent gemeten.

Vliegtickets en vakanties verminderen stijging consumentenprijzen
Vooral door goedkopere vliegtickets en vakanties op bungalowparken stegen de consumentenprijzen in mei minder. De maand ervoor piekten de prijzen van deze diensten door de schoolvakanties die eind april begonnen, aldus het statistiekbureau. In mei nam de vraag naar vakanties weer af waardoor de prijzen zakten. Autobrandstoffen werden in mei goedkoper en ook dit had een drukkend effect op de inflatie van consumentenprijzen, zo stelde het CBS in een toelichting op de ontwikkeling.

Nederland blijft onder gemiddelde scoren
Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode daalden de consumentenprijzen vorige maand, van 1,4 procent in april naar 0,7 procent in mei. De inflatie in de eurozone daalde van 1,9 procent naar 1,4 procent. De inflatie in Nederland is vanaf mei 2016 lager dan in de eurozone, aldus het CBS.

Reageren